NEWS24.PL

Aktualności warte podkreślenia »

Projekt Cristallo – funkcjonalna i ponadczasowa kuchnia

2014-11-27, News24.pl

O tym, jak zaprojektować idealną kuchnię oraz jak osiągnąć idealny kompromis dyskutowano podczas panelu zorganizowanego z wspólnej inicjatywy WFM oraz REHAU.

Dyskusja panelowa, która odbyła się 16 października w wolsztyńskim Salonie WFM Kuchnie poświęcona była wymianie poglądów dotyczących uwarunkowań miejsca i funkcji kuchni. Pomysł zorganizowana spotkania narodził się podczas rozmów WFM i REHAU na temat możliwości zastosowania produktów REHAU w kuchniach WFM. Obie firmy doszły do wspólnego wniosku – kuchnia to coś więcej niż tylko komponenty, z których jest stworzona - to przede wszystkim komfort dla jej użytkownika i długoletnia funkcjonalność.

Celem dyskusji, w której wzięli udział architekci, projektanci, inwestorzy oraz eksperci REHAU i WFM było znalezienie odpowiedzi na pytania...

Czym jest dzisiaj kuchnia? Miejscem do gotowania? Magazynem żywności? Miejscem spożywania posiłków czy może czymś więcej? Czego najczęściej dotyczą oczekiwania klienta? O co należy pytać klientów przed przystąpieniem do projektowania kuchni?

Podczas dyskusji prowadzonej przez moderatora prof. Henryka Mruka z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu omówiono istotę kuchni, oraz czym ona jest dla klientów.

Rozmowa udowodniła, że znaczenie tego pomieszczenia oraz jego funkcje nieustannie ewoluują.Kuchnia jest nie tylko miejscem przygotowywania i spożywania posiłków, ale także miejscem spotkań domowników oraz ich gości. Jest ogniskiem - sercem każdego domu.

Ustalenie istoty tego pomieszczenia w każdym gospodarstwie domowym umożliwiło uczestnikom panelu rozpoczęcie dyskusji nad drugim zagadnieniem, jakim jest 5 etapów procesu projektowania kuchni.

5 kroków do przemyślanej kuchni

Pierwszym i najważniejszym krokiem podczas projektowania powinna być rozmowa z klientem, która pozwoli określić jego potrzeby i oczekiwania. Pomoże to nie tylko ocenić, jaki jest profil psycho-demograficzny zleceniodawcy, ale także określi jak często korzysta on z kuchni i w jakich celach.

Rozmowa z klientem jest fundamentem projektu kuchni.

Podczas rozmów specjalista pyta m.in. o wielkość rodziny, o częstotliwość i wielkość zakupów, o zwyczaje związane z gotowaniem i jedzeniem, a także o takie szczegóły, czy klient jest prawo czy leworęczny. To wszystko pozwoli zaprojektować kuchnię „na miarę”. Od architektów i projektantów zależy czy czas spędzony w tym pomieszczeniu będzie przyjemnością, czy udręką.

IMG 5246Następnym etapem projektowania kuchni jest analiza przestrzeni, w której ona powstanie.

Obejmuje to zarówno informacje o rozmieszczeniu przyłączy takich jak woda, prąd czy kominy, jak i pobranie dokładnych wymiarów i wysokości parapetów, okien, spiżarni oraz pozycji stołu. Trzeci etap to dobór stylu i kolorystyki kuchni. Podczas panelu dyskusyjnego specjaliści oraz zaproszeni projektanci i architekci omawiali kolorystykę mebli kuchennych na przykładzie Kuchni Cristallo, która utrzymana jest w barwach bieli i beżu, nadając całości eleganckiego i ponadczasowego charakteru.

Równie istotną kwestią jest ergonomia rozmieszczenia szafek i sprzętów w szafkach. Sytuacja idealna to taka, kiedy można projektować dom zaczynając od wnętrza - czyli najkorzystniej byłoby, gdyby udało się najpierw zaprojektować kuchnię, a następnie ją obudować, w myśl zasady od wnętrza do zewnątrz. Za ostatni - piąty - etap projektanci uznali estetyczne poukładanie tego, co zostało już ustalone i zadbanie o wygląd kuchni. Na tym etapie nawet pozornie najdrobniejszy szczegół może zdecydować o efekcie końcowym. Doskonałym przykładem są fronty oraz obrzeża szafek, które są wybierane przez klienta z szerokiej oferty wzorów.

Dominują fronty w odcieniach bieli oraz beżu. świetnym akcentem są drewnopodobne blaty, które zdecydowanie ocieplają kompozycję. Powierzchnia frontów – połysk czy mat - zależy tylko i wyłącznie od preferencji klienta. Szkło przestaje być funkcjonalne w kuchni i coraz częściej stosowany jest tzw. akryl w optyce szkła. Jest to tworzywo do złudzenia przypominające szkło, jednak o wiele bardziej odporne. Jego trwałość nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale promienie UV sprawdza się w kuchni. Na szczególną uwagę zasługują fronty Cristallo z dużo większą głębią połysku. Polimerowe rozwiązanie, które nie ma odpowiedników na rynku, posiada wiele zalet w stosunku do frontów szklanych.

Elementem, który w największym stopniu odróżnia amatorskie produkcje kuchenne od profesjonalnych jest jakość wykończenia obrzeża. Obrzeże powinno być w harmonii z blatem czy frontem. Dodatkowym aspektem jest ekologia – warto zainteresować się, z jakiego tworzywa wykonane jest obrzeże. W tym aspekcie producenci, tacy jak REHAU proponują niekonwencjonalne rozwiązanie – bezklejowe nakładanie obrzeża, czyli tzw. obrabiane laserowo, których spoina powierzchni frontu z obrzeżem jest praktycznie niewidoczna. Efekt estetyczny jest nieoceniony, podobnie jak wygoda użytkowania.

Połączenie designu i funkcjonalności

Wspomniany już projekt Kuchni Cristallo umożliwił zobrazowanie wszystkich etapów projektowania kuchni omawianych podczas panelu. Tematem podsumowującym dyskusję był design i funkcjonalność w kuchni oraz pytanie, czy możliwe jest połączenie tych dwóch aspektów. Specjaliści biorący udział w panelu udowodnili, że jest to możliwe przy zachowaniu pewnego kompromisu i dbałości o długookresowe zadowolenie z kuchni. Nie można pogodzić estetyki z funkcjonalnością w 100% - kuchnia musi być funkcjonalna, ale tez ładna. Kierowanie się wyłącznie wyglądem może mieć swoje konsekwencje w przyszłości, kiedy kuchnia nie będzie nam służyć tak, jak oczekiwaliśmy. Kuchnia musi być estetyczna i ergonomiczna. Musi zachwycać i zapraszać do spędzenia w niej czasu.

W dyskusji panelowej uczestniczyli:

Lidia i Radek Ostrowscy (Ostrowscy Design Poznań), Renata Szkudlarek (Inwestor), Maciej Szkudlarek (Architekt Poznań), Rafał Majewski, Bartosz Burnat, Krzysztof Wichłacz (projektanci z salonów WFM KUCHNIE), Marcin Konicki (UA Poznań), Michał Reck i Andrzej Dubil (Rehau), Ireneusz Szczypski i Piotr Matuk (WFM KUCHNIE). Prowadzący prof. Henryk Mruk (UE Poznań).