NEWS24

Aktualności warte podkreślenia »

Dorsz z musem! – z młodych buraków i mini warzywami sezonowymi

2017-07-10, News24.pl

Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu.Patryk Kotarbaszef kuchni restauracji Ponidzie w Hotelu Soneczny Zdroj1
Ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor.

Przepis na: Dorsz z musem z młodych buraków i mini warzywami sezonowymi

10 porcji:

Przygotowanie:

  1. Obieramy buraki i gotujemy na wolnym ogniu z czerwonym winem, miodem i sokiem z ½ cytryny.
  2. Ugotowane buraki miksujemy na gładką masę, przyprawiamy.
  3. Polędwicę z dorsza lub filety dzielimy na równe części.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie skrapiamy połówką cytryny. 
  5. Następnie smażymy na klarowanym maśle z obu stron.
  6. Sezonowe warzywa blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle dodając wyłącznie sól I pieprz.
  7. Gotowy mus z buraków rozciągamy dekoracyjnie po talerzu.
  8. Układamy usmażoną rybę.
  9. Aranżujemy warzywa w formie „ogródka” co nada nam lekką i wiosenną kulinarną scenerię.

Podczas obróbki ryby bardzo istotne jest, by pamiętać o woreczku żółciowym. Jej przebicie przy patroszeniu może zepsuć jej finalny smak.

Ryba - ze względu na specyficzny smak i zapach - bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar kulinarny i prostotę w jej podawaniu.