Pierogi z truskawkami – z sosem z białej czekolady i płatkami migdałów
2017-08-08, News24.pl
Pierogi z owocami podawane są zazwyczaj z cukrem i gęstą śmietanką, ale można serwować je również w mniej popularnej, wytwornej, choć równie szybkiej w przygotowaniu wersji - z pysznym sosem z białej czekolady i z płatkami migdałów. Biała czekolada doskonale komponuje się ze smakiem delikatnego ciasta i truskawek.
Sezon truskawkowy mamy już niestety za sobą, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Oczywiście pierogi można przygotować samodzielnie i nadziać mrożonymi truskawkami, jednak dla wszystkich osób, które mają na nie ochotę, ale nie mają wprawy lub czasu na własnoręczne lepienie, dobrym pomysłem będzie skorzystanie z gotowych rozwiązań.
W przepisie wykorzystano pierogi z truskawkami Jawo. Są ręcznie robione, tak jak te domowe! Dodatkowo są wypełnione całymi truskawkami, mają prosty i dobry skład godny zaufania, nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i dlatego z powodzeniem konkurują z domowymi wyrobami.
Przepis na: Pierogi z truskawkami z sosem z białej czekolady i płatkami migdałów
Składniki:
- opakowanie pierogów z truskawkami Jawo
- sos:
- tabliczka białej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki
- kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)
- płatki migdałowe do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na niewielkie kawałki, włóż do naczynia i wstaw do garnka z gorącą wodą.
- Podgrzewaj do roztopienia, od czasu do czasu mieszając.
- Do roztopionej czekolady powoli wlej śmietankę i rozetrzyj na gładką masę.
- W międzyczasie ugotuj pierogi z truskawkami Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut.
- Polej gorące pierogi sosem i posyp płatkami migdałów
Sos można wzbogacić odrobiną olejku migdałowego, wówczas uzyska on nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty aromat. Gotowe danie możemy przybrać kilkoma listkami werbeny cytrynowej lub mięty.