NEWS24

Aktualności warte podkreślenia »

Sałatka z pstrągiem, rukolą, fenkułem i awokado – z dressingiem pomarańczowym

2017-08-17, News24.pl

Saatka biae toTa drapieżna ryba z gatunku łososiowatych, żyje dziko w słodkich wodach i nurtach bystrych rzek. Dzięki temu ma mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.

Po tę rybę chętnie sięgają osoby, które są na diecie. Jest to słuszna koncepcja, bo pstrąg ma niecałe 200 kalorii w 100 gramach. Mimo, że jest niskokaloryczny, zawiera wiele substancji odżywczych i jest pożywny. Będzie świetnym zamiennikiem mięsa i urozmaici dietę, dzięki czemu nie będziesz jeść wyłącznie sałaty. Z odrobiną dobrej oliwy zyskujesz sycącą przekąskę, która zapobiegnie napadom głodu lub innym niekontrolowanym sytuacjom, których na diecie chcesz uniknąć.

Pstrąg to skarbnica dobrej jakości aminokwasów, które mogą być bardzo przydatne w budowie tkanki mięśniowej. Co z tego? Otóż to, że mięśnie spalają zbędny tłuszcz nawet wtedy, gdy Ty odpoczywasz. Kuszące, prawda? Pstrąg zawiera również zestaw lekkostrawnych aminokwasów przydatnych w metabolizmie białek.

Z tego powodu pstrągi powinny pojawić się w nierestrykcyjnej diecie wegetariańskiej, jeśli chcesz dostarczyć pełnowartościowego białka i zachować zdrowie.

Przepis na: Sałatka z pstrągiem, rukolą, fenkułem i awokado – z dressingiem pomarańczowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy liście rukoli, cienko pokrojone paseczki fenkuła, awokado pokrojone w kostkę, ogórka i połówki pomidorków cherry.
  2. Na wierzchu układamy kawałki pstrąga wędzonego, kiełki jarmużu, skrapiamy dressingiem pomarańczowym.
  3. Dressing: sok z wyciśniętej pomarańczy łączymy z łyżką musztardy i olejem.
  4. Dokładnie mieszamy do momentu aż otrzymamy konsystencję emulsji.

Pstrąg zawiera wiele witamin: z grupy A, B, D i E. Znajdziesz w nim też mnóstwo minerałów: fosfor, magnez, selen, wapń, potas oraz żelazo.