Dorsz z musem! – z młodych buraków i mini warzywami sezonowymi
2017-07-10, News24.pl
Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu.
Ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor.
Przepis na: Dorsz z musem z młodych buraków i mini warzywami sezonowymi
10 porcji:
- Dorsz bałtycki lub atlantycki 1200-1500 g (porcja 120-150 g)
- Buraki 0,5 kg
- Dowolne warzywa sezonowe (kolorowe) 0,5 kg (młoda marchew, brokuł, kalafior, mini bakłażan mini cukinia, mini koper włoski itp.)
- Porzeczki jeżyny jagody 200 g
- Miód 50 g
- Czerwone wino wytrawne 200 ml
- Cytryna 1 szt
- Masło klarowane do smażenia
- Mikro zioła, kwiaty do dekoracji
- Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Obieramy buraki i gotujemy na wolnym ogniu z czerwonym winem, miodem i sokiem z ½ cytryny.
- Ugotowane buraki miksujemy na gładką masę, przyprawiamy.
- Polędwicę z dorsza lub filety dzielimy na równe części.
- Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie skrapiamy połówką cytryny.
- Następnie smażymy na klarowanym maśle z obu stron.
- Sezonowe warzywa blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle dodając wyłącznie sól I pieprz.
- Gotowy mus z buraków rozciągamy dekoracyjnie po talerzu.
- Układamy usmażoną rybę.
- Aranżujemy warzywa w formie „ogródka” co nada nam lekką i wiosenną kulinarną scenerię.
Podczas obróbki ryby bardzo istotne jest, by pamiętać o woreczku żółciowym. Jej przebicie przy patroszeniu może zepsuć jej finalny smak.
Ryba - ze względu na specyficzny smak i zapach - bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar kulinarny i prostotę w jej podawaniu.