Pyzy ziemniaczane – w sosie pietruszkowym z duszonymi kurkami
2017-07-23, News24.pl
Poniższy przepis jest propozycją na aromatyczną wersję pyz ziemniaczanych z sosem pietruszkowym z duszonymi na maśle kurkami.
Sprężyste, mięciutkie pyzy ziemniaczane idealnie współgrają z pełnym aromatu sosem pietruszkowym i smakowitymi kurkami. Pyzy ziemniaczane można wykonać samemu, zajmuje to jednak sporo czasu i wymaga niemałej wprawy. Wyjątkowo wygodnym rozwiązaniem, które zaoszczędzi mnóstwo czasu i pracy, będzie skorzystanie z gotowych pyz ziemniaczanych. Warto postawić na sprawdzone produkty smakujące jak domowe – dokładnie takie, jak wykorzystane w przepisie, gotowe mrożone pyzy ziemniaczane Jawo, które są pyszne, łatwe w przygotowaniu i dodatkowo charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i soli.
Przepis na: Pyzy ziemniaczane w aromatycznym sosie pietruszkowym z duszonymi kurkami
Składniki:
- opakowanie pyz ziemniaczanych Jawo
- sos:
- 40 dag kurek
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%
- do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania.
- Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku.
- W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 7 minut.
- Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.
Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone.