W zdrowym ciele zdrowy duch
2017-11-04, News24.pl
Chcecie być fit, szczupli i cieszyć się idealną sylwetką? Pomogą, oczywiście, ćwiczenia, ale również odpowiednia dieta. Poznajcie przepisy na dania dla kobiet, mężczyzn i dzieci, przygotowane z wykorzystaniem zdrowych i świeżych produktów Marwit.
Przepis dla kobiet
Formę i smukłość zapewni dieta bogata w warzywa, owoce i produkty białkowe. Warto spróbować chociażby przepisu na sałatkę z pieczonych Marwitek z jajkiem.
Składniki na jedną porcję:
- garść sałat Raz, dwa, trzy firmy Marwit oraz pół paczki Marwitek - wyselekcjonowanych marchewek, pociętych na drobne kawałki
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- pół żółtej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego (dodatkowo można wykorzystać również olej smakowy, na przykład z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii)
- łyżka pestek dyni
- 1 jajko
- bazylia
- oregano
Przygotowanie:
- Marwitki obtoczyć w łyżce oleju wymieszanego z ziołami.
- rozłożyć na pergaminie, a następnie piec przez 10 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Po wystudzeniu ułożyć na sałacie.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Jajko ugotować na półmiękko, pokroić w ćwiartki, ułożyć obok Marwitek, pomidorków i kawałków papryki.
- Całość skropić olejem rzepakowym lub smakowym i posypać pestkami dyni.
- Sałatka z pieczonych Marwitek z jajkiem to najlepsza propozycja na kolację – przekonuje autorka propozycji, dietetyk Anna Czyż. – Zawarte w niej białko sprzyja wydzielaniu somatotropiny, czyli hormonu wzrostu, który w trakcie pierwszych dwóch godzin snu wspomaga wzrost mięśni oraz spala tkankę tłuszczową. Ponadto wykorzystane w daniu jajko pomoże utrzymać poczucie sytości, zapobiegając wieczornemu podjadaniu.
Jednak białko to nie wszystko. Kluczowa jest również obecność warzyw w takim posiłku. Są one bowiem źródłem pożądanego błonnika, witamin i substancji bioaktywnych. Dzięki temu mogą korzystnie wpływać na pracę jelit oraz odkwaszają organizm, co oddziałuje natomiast na sprawniejszy przebieg procesów metabolicznych w organizmie.
Przepis dla mężczyzn
Aktywność fizyczną mężczyzny również warto wesprzeć stosowną dietą, która z jednej strony dostarczy ulubionego i sycącego mięsa, z drugiej jednak i dodatków, które nie pozwolą na nadmierny przyrost tłuszczu. Warto spróbować więc przepisu obiadowego na makaron gryczany z cukinią, pieczarkami i indykiem, podawany z surówką i sokiem ananasowym Marwit do popicia.
Składniki na jedną porcję:
- 1 filiżanka makaronu gryczanego
- pół średniej cukinii, 4 pieczarki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150 g fileta z indyka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka gałązek koperku
- 150 g surówki z koperkiem na bazie sosu winegret Marwit
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente.
- Cukinię pokroić w plastry o grubości pół centymetra, następnie poprzekrawać je na pół.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Indyka pokroić na nieduże kawałki, doprawić solą, pieprzem, podsmażać przez około 5 minut na łyżce oleju rzepakowego.
- Następnie dodać cukinię i pieczarki, podgrzewać jeszcze przez około 10 minut.
- Wymieszać wszystko z makaronem i posiekanym koperkiem, a po przeniesieniu na talerz polać jogurtem.
- Danie podawać z surówką z koperkiem na bazie sosu winegret Marwit.
UWAGA! Na około 10 minut przed zjedzeniem potrawy warto wypić świeży sok ananasowy Marwit.
Skąd konieczność podania soku przy daniu? – Ułatwia on trawienie białka, co umożliwia zawarta w nim bromelaina, czyli tak zwany enzym z ananasa – tłumaczy ekspertka.
Samo białko jest bardzo ważne w męskiej diecie. Sprawia, że posiłek jest bardziej sycący oraz ułatwia spalanie tłuszczu. Ponadto wykorzystany gryczany makaron działa odkwaszająco, co również sprzyja odchudzaniu. – Z kolei gotowanie go al dente powoduje, że danie nie podnosi zbyt szybko poziomu cukru we krwi – dodaje Anna Czyż. – Pieczarki oraz warzywa natomiast dobrze nawadniają, odkwaszają i pomagają usuwać obrzęki, samej potrawie dodając objętości.
Przepis dla młodzieży
Zachęcanie do powstrzymywania się od słodyczy, śmieciowych przekąsek i do częstszych, aktywnych ćwiczeń, warto podeprzeć odpowiednim jadłospisem, zawierającym chociażby granolę z jogurtem i kiwi popijaną sokiem pomarańczowym Marwit.
Składniki na jedną porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 kiwi
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- świeży sok pomarańczowy Marwit.
Przygotowanie:
- Płatki wymieszać ze słonecznikiem, olejem, rodzynkami, miodem, a następnie rozłożyć na pergaminie i piec przez około 10 minut w 160 stopniach Celsjusza, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie ułożyć połowę na dnie szklanego naczynia, następnie warstwę jogurtu, kawałków owoców i powtórzyć ułożenie.
- Potrawę popijać sokiem pomarańczowym Marwit.